Preteklo soboto smo bili ponovno priča ERIMA derbiju (dveh ekip v Erima opremi) drugega kakovostnega razreda slovenske rokometne lige, med domačo ekipo RK SVIŠ Ivančna Gorica in RK Grosuplje. Tokrat je šlo za lokalni derbi, saj sta ekipi sosednji občini. 

Domačini so dodobra napolnili športno dvorano OŠ Stična, gledalci so bili priča zanimivi rokometni tekmi, kjer so domačini resda vodili skozi celotno srečanje, a se gostje niso pustili in tako več čas držali tekmo v napetosti. Domačini, sicer vodilna ekipa 1.B lige in prvi favorit za napredovanje v prvi kakovostni razred slovenskega rokometa, so takoj prevzeli primat na tekmi. Gostje, ki se jim več kot očitno pozna odsotnost poškodovanih igralcev, so ves čas držali korak z domačini. Vseeno pa so domačini polčas dobili zanesljivo z 13:9. Prednost je bila dovolj velika, da je gostje, kljub večkratnim poskusom, niso mogli ogroziti. Domačini so tako dvoboj zaključil z zmago 27:21 in so tako še korak bližje naslovu prvaka 1.B lige in uvrstitvi v NLB ligo. 

Kot se za derbije spodobi, so domačini pripravili spremljevalni program, tako so bili gledalci med minutami odmora deležni majic sponzorja tekme, med polčasom sta domači in gostujoči navijač streljala sedemmetrovke tretjemu vratarju domače ekipe in si tako prislužila nagrado, ob koncu tekme pa je stroka izbrala tudi najboljšega igralca tekme.

Prvi strelec tekme je bil domači kapetan Simon Stopar, ki je zadel dvanajstkrat, pri gostih pa je bil prvi strelec hitri krilni igralec Janez Grum, ki je zadel osemkrat. 

Po dvoboju sta na kratko potek tekme ocenila vratarja obeh ekip.

Domen Škorc (RK SVIŠ Ivančna Gorica): "Danes smo resno vzeli tekmo, kakor smo se tudi zmenili. Vse kar nam je naročil trener Polak, smo izvedli. Pazili smo Davida Kastelica, ki je njihov najnevarnejši igralec. Obramba je bila čvrsta in s tem posledično sem jaz lažje zbiral obrambe. Zagotovo pa je bil to derbi v pravem pomenu, zato je bilo napeto od začetka do konca. Obenem pa bi se rad še zahvalil številnim gledalcem, ki so danes prišli v dvorano in nam dali dodatno energijo.”

Nejc Vencelj (RK Grosuplje): "Pri domačih se vidi da imajo daljšo klop in kvalitetnejše igralce. Konec koncev se borijo za napredovanje v prvo ligo. Pri nas pa imamo že celo sezono težave s poškodbami, Ta teden smo izgubili še enega igralca, čeprav se je sicer eden tudi vrnil. Nimamo kaj, gremo naprej v naslednji krog. Za nas je vsaka naslednja tekma pomembna, saj se borimo za obstanek."

1. B slovenska liga, 20. krog
RK SVIŠ Ivančna Gorica – RK Grosuplje 27:21 (13:9)
Ivančna Gorica, dvorana OŠ Stična, 500 gledalcev, sodnika Miran Teršek in Aljoša Žibret
SVIŠ: Škorc (12 obramb), Pekeč, Podržaj; Tekavec, Knez 1, Zafran 3, Hrovat 5, Stopar 12, Matej Košir 1, Pirnat 2, Krabonja 2, Zlatnar, Erak,  Bučar, Matic Košir 1, Ja. Ferkulj
Grosuplje: Mišigoj (2 obrambi), Vencelj (8 obramb), Ljutić; Grum 8, Rede 5, Jelenovič, Kokot, Ju. Ferkulj, Kastelic 5, Harbaš 1, Pišek, Muhič, Ajkić, Zakotnik 2
Sedemmetrovke: SVIŠ 4 (4); Grosuplje 3 (6)
Izključitve:  SVIŠ 10 min; Grosuplje 8 min
Rdeči karton: Pirnat (58. minuta)

Foto: Boštjan Vidrajz / FLEX TOOLS Slovenija