Preteklo soboto je ekipa RD Koper, ki igra v naših Erima dresih, v 3. krogu kvalifikacij pokala EHF na povratni tekmi pomerila proti ekipi Gwardie Opole in se z zmago z 27:21 uvrstila v skupinski del pokala EHF.

Po porazu z 30:25 na Poljskem je varovance trenerja Veselina Vujoviča čakalo težavno delo, saj so morali za napredovanje zmagati S šestimi zadetki ali več (dovolj bi bilo tudi 5 zadetkov prednosti, vendar bi morali prejeti manj kot 25 zadetkov).

Fantje so bili izjemno motivirani, da jim to tudi uspe, saj zmaga z dovolj prednosti prinaša še vsaj 6 tekem evropskih tekmovanj. Čeprav začetek ni kazal na to, gostje so namreč takoj povedli z 1:4. Trener Vujovič je odreagiral z minuto odmora in fante več kot prebudil. Koprčani so, na krilih obramb vratarja Vrana, povsem razleteli na igrišču in napravili delni izid 12:1 ter tako povedli z 13:5. Gostje so se nato le zbudili, uspeli doseči nekaj zadetkov in polčas se je zaključil z rezultatom 15:9 v korist Kopra.

Po odličnem drugem polčasu je vse kazalo na velik uspeh v novi zgodovini Kopra. A fante je čakalo še napornih 30 minut. Pri gostih je v drugem polčasu še naprej pridno zbiral obramb vratar Adam Malcher (sicer poljski reprezentančni vratar). Poljaki so bili v drugem polčasu (sicer pa nasplošno celo tekmo) izredno nervozni, domači fantje pa so v obrambi igrali fantastično. Posledica te živčnosti je bil tudi rdeči in modri karton gostov (Mokrzki v 39. minuti). Gledalci so, v lepo polni dvorani Bonifika, še naprej videli živčno igro in igro ves čas na robu izključitev. Vendar sta italijanska sodnika svoje delo opravljala dobro.

Deset minut pred koncem so Koprčani še naprej držali varno prednost za napredovanje (med pet in šest zadetkov prednost). Poljaki se niso dali, več čas lovili Koprčane, a so domačini na krilih fantastičnih navijačev (Dvanajsti Kopra) štiri minute pred koncem povedli z najvišjo razliko na tekmi (8 zadetkov oziroma 26:18). Poljaki kljub temu niso popustili, dvakrat zadeli (si ponovno priigrali možnosti), a domačini so bili prepričani da je napredovanje njihovo. Tako so v napadu zadeli in tekmo dobili z 27:21 in slavje v koprski Bonifiki se je začelo!

Danes odlični Aleks Vlah, ki je izjemno razigraval ekipo (in po koncu moral celo na šivanje brade) ter dosegel 3 zadetek: "Danes je zagotovo odločala tudi velika želja po zmagi in uvrstitvi v skupinski del pokala EHF. Dobro smo se pripravili na tekmo, videli priložnost v hitri igri in to tudi izkoristili. Na koncu mislim da smo se zasluzeno uvrstili naprej."

FOTOGALERIJA s tekme

Pokal EHF, povratna tekma 3. kroga kvalifikacij
RD Koper : Gwardia Opole 27:21 (15:9)
Koper, Arena Bonifika, 2.200 gledalcev, sodnika Roberto Scevola in Tal Alperan (oba Italija)
Koper: Vran (13 obramb), Kocjančič (2 obrambi); Dolenc, Grzentič 3, Franza, Vlah 3, Krečič 3, Matijaševič 1, Moljk 1, Zugan, Nikolić, Smolnik 3, Sokolič 2, Guček, Braktovič 11
Gwardia: Malcher (15 obramb), Zembrzyski, Lemaniak 5, Siwak 4, Zarzycki 1, Klimkow, Tarcijonas 1, Mokrzki 1, Dementijev 3, Jankowski 4, Mauer 2; Milewski, Morawski
Sedemetrovke: Koper 3 (5); Gwardia 1 (1)
Izključitve: Koper 10 min; Gwardia 10 min
Rdeči karton: Mokrzki (39. minuta)
Modru karton: Mokrzki (39. minuta)

Prva tekma, 
Gwardia Opole . RD Koper 30:25 (17:12)
Mauer 9; Bratković 7

Foto: Matia Ščukovt